گونههای قرقاول در ایران
قرقاول های ایران همه از یک گونهاند ولی با توجه به پراکندگی جغرافیایی و تفاوت های ظاهری برخی آنها را به ۴ زیر گونه تقسیم میکنند:
* قرقاول های ارسباران و دشت مغان
* قرقاول های تالش از آستارا تا چالوس
* قرقاول های گلستان از قائمشهر تا گلستان
* قرقاول های سرخس و حوالی رودخانه مرزی هریرود
اهداف تحقیقات قرقاول در ایران
عمده اهداف پرورش قرقاول در ایران ایجاد پرورشگاه های مناسب و مزارع مادر برای تولید تخم های نطفهدار ، رها سازی تعدادی از این پرنده در مکان هایی که نسل این پرنده در حال انقراض است، حفظ ذخائر ژنتیکی کشور ، جذب توریست و شکارچیان به مناطق دیدنی و بکر کشور ، تهیه قرقاول برای باغ وحشها به منظور بازدید عموم میباشد.
تفاوت ظاهری جنس نر و ماده قرقاول
جنس نر و ماده قرقاول کاملا باهم فرق دارند. آنها معمولا از گونه به گونه دیگر از لحاظ رنگ پر متنوعند. نرهای بالغ پرو بال رنگین و دمی دراز و سر و گردن آنها سبز تیره و براق است. قرقاولهای ماده دارای رنگ پرهای نخودی تیره ، با لکههای قهوهای زیاد و به رنگ محیط اطراف میباشد. قرقاول های نر دارای صدایی شبیه به کورکور میباشند و غالبا به هنگام هیجان و تحریک سرو صدای زیادی در زیستگاه خویش ایجاد میکنند. نرها ۸۸ سانتیمتر و مادهها بین ۵۳ تا ۶۲ سانتیمتر طول دارند. سر این پرنده به رنگ سبز براق و پوست برهنه دور چشمش قرمز روشن است.
جوجه کشی قرقاول
جوجه قرقاول یک روزه همانند سایر حیوانات تازه متولد شده به مراقبت های ویژه و بخصوص دسترسی به غذاهای کافی نیاز دارد. همچنین سالن محل پرورش جوجهها باید دارای فضای کافی باشد و در ضمن کاملا تمیز و ضدعفونی شده باشد. هر جوجه قرقاول نیاز به ۰.۵ فوت مربع فضا دارد. کف سالن باید با خاک اره پوشیده شده باشد و هرگز نباید از کاغذ و مواد نامناسب دیگر برای پوشش بستر استفاده کنیم چرا که جوجه قرقاول در ایستادن روی سطوح صاف ، همواره دچار مشکل میشود. هر مادر مصنوعی برای حداقل ۲۰۰ الی ۲۵۰ جوجه در نظر گرفته میشود.