همه چیز درباره پرورش قرقاول

قرقاول یکی از گونه های زیبا و منحصر به فردی در بین پرندگان زینتی بزرگ چثه می باشد که از قرقاول تنوع نژادی و رنگی زیادی برخوردار هست که بیش از 100 گونه قرقاول وجود دارد.

قرقاول چند سالی هست که زینتبخش باغ های تفریحی، مراکز نگهداری پرندگان زینتی ، باغ پرندگان و حیاط منازل شده هست و به مدد اینترنت و شبکه های اجتماعی افراد زیادی از نقاط مختلف کشور با قرقاول آشنا و اقدام به خرید می کنند،که از طریق اتوبوس و باربری ها به شهرهای دیگر انتقال داده می شود.
از نژادهای قرقاول که در ایران پرورش داده می شود و مورد علاقمندان قرقاول زینتی هست، می توان به نژادهای از جمله :
قرقاول بلژیکی یا طلایی
قرقاول لیمویی
قرقاول لیدی
قرقاول ریورز
قرقاول سیلور
و چند نژاد وارداتی و کمیاب مانند:
قرقاول کالیج
قرقاول سوین هو
قرقاول الیوت
قرقاول سیامی
و غیره..
دیگر نژادهای که در ایران پرورش داده می شود و بازار خوبی دارد ،نژادهای گوشتی و معمولی هست مانند:
قرقاول آمریکایی
قرقاول هلندی
پاکستانی یا سبز
که برای تولید گوشت پرورش داده می شود ،البته جنبه تزیینی هم دارد.

 

پرورش دهندگان در ایران از این گونه بیشتر پرورش می دهند که بخاطر قیمت ارزانتر نسبت به نژادهای تزیینی مشتری بیشتری هم برای تخم و جوجه دارد، تکثیر و پرورش و نگهداری آن راحت تر از تزیینی می باشد و هم از گوشت لذیذی و هم گران قیمتی برخوردار هست،که کیلویی تقریبأ 40هزار تومان هست.

مزایا پرورش و نگهداری قرقاول

یکی از مزایا پرورش و نگهداری قرقاول نسبت به ماکیان دیگر از جمله مرغ و خروس های زینتی در جیره بندی دان هست،،یعنی قرقاول فقط به اندازه نیاز روزانه دان مصرف می کند ،چون سیستم چینه دان قرقاول مثل مرغ و اردک توانایی انباشت غذا را نداردو قرقاول بیش از نیاز روزانه به هیچ عنوان نمی تواند غذا مصرف کند،هرقرقاول گوشتی مانند،آمریکایی،هلندی و پاکستانی در طول روز به طور میانگین 50 گرم غذا مصرف می کند،و نژادهای تزیینی به مراتب کمتر مصرف می کنند،به طور مثال اگر یک پرورش دهنده 100 عدد قرقاول داشته باشد،و در دانخوری ها 50 کیلو دان بگذارد،قرقاول ها تا 10 روز از این غذا استفاده می کنند،و تا این مدت، نیازی به سرکشی و حضور دائمی و رفتن به داخل قفسها محل پرورش نیست و این ویژگی مثبت پرورش قرقاول هست،که به پرورش دهنده این امکان را می دهد که شغل دیگری داشته باشد…
در ایران و جنگلهای شمالی هم گونه زیبای از قرقاول وجود دارد که بنام قرقاول خزری یا ایرانی گفته می شود،که شباهت با قرقاول آمریکایی قرمز دارد،که فقط فرقش،نداشتن طوق سفید دور گردن هست و رنگ پرها هم زیباتر و براق هست.

فواید گوشت قرقاول (گوشتی)و خواص درمانی:

گوشت قرقاول بسیار لطیف ،نرم و سریع الهضم است و منبع فسفر،مس،روی،آهن،و سرشار از ویتامینهایB12, B1 میباشد و وجود این عناصر معدنی و کمیاب برای بیماری چون آسم ،تشنج، فشار خون و سنگ کلیه بهترین دارو هست..
از آنجا که ایران از آب و هوای متنوعی برخوردار هست و قرقاول به هر نوع آب و هوا سازگاری دارد،می توان در همه جای ایران نگهداری و پرورش داد،
حداقل دما 12- درجه زیر صفر و حداکثر دما نهایت 50درجه بالای صفر برای قرقاول بالغ قابل تحمل هست.
جیره غذای قرقاول باید بالای حاوی 20 درصد پروتیئن و برای جوجه حاوی 24 درصد پروتئین باشد،جیره غذای قرقاول باید حتمأ حاوی کوکسیدواستات باشد.
قیمت قرقاول نسبت به نوع نژاد از 150 هزار تومان تا 2میلیون هست.
قفس مورد نیاز برای نگهداری یک جفت قرقاول 1/5 در 2متر با ارتفاع 1/5 لازم هست،که به ازای 1نر دو ماده می توان نگهداری کرد.
غیر از دان که باید بالای 20 درصد پروتیئن باشد و به صورت پلیت و شبیه دان مرغی هست،از سبزیجات و مولتی ویتامین و ویتامینه می توان استفاد کرد.
فصل جفت گیری و تخم گذاری قرقاول در بهار هست ، نژادهای گوشتی بین 40 تا 80 تخم می گذارند،و نژادهای تزیینی بین 15 تا 30 عدد تخم می گذارند.
پرورش قرقاول در سالهای اخیر در بسیاری از کشورهای جهان به خاطر استفاده از گوشت، رهاسازی در شکارگاهها و بهره برداری به صورت شکار به یک شاخه مهم از پرورش پرندگان تبدیل شده است. با آن که پرورش این پرنده در عمل به دلیل ریزه کاریهایش مشکلاتی را در بردارد اما در مقیاس کوچکتر با توجه به قابلیت استفاده از محیط زیست و نادر بودن نوع وحشی آن ، یکی از سودآورترین پرندگان نسبت به دیگرا پرندگان همطراز از خود است.
قرقاول از جمله پرندگان بومی و نادر در ایران است که در مراتع و بوته‌زارها زندگی می‌کند. این پرنده در زبان محلی تورنگ یا تیرنگ نامیده می‌شود. قرقاول یکی از زیباترین پرندگان ایران است و به نوعی جز مجموعه تنوع زیستی ایران محسوب می‌شود که با تغذیه از دانه‌های گیاهی و حشرات می‌تواند در حفظ محصولات کشاورزی مفید باشد.

نکات کلیدی در پرورش قرقاول

جوجه کشی
جوجه قرقاول یک روزه همانند سایر حیوانات تازه متولد شده به مراقبتهای ویژه و بخصوص دسترسی به غذاهای کافی نیاز دارد. همچنین سالن محل پرورش جوجه‌ها باید دراری فضای کافی باشد و در ضمن کاملا تمیز و ضدعفونی شده باشد. هر جوجه قرقاول نیاز به 0.5 فوت مربع فضا دارد. کف سالن باید با خاک اره پوشیده شده باشد و هرگز نباید از کاغذ و مواد نامناسب دیگر برای پوشش بستر استفاده کنیم چرا که جوجه قرقاول در ایستادن روی سطوح صاف ، همواره دچار مشکل می‌شود. هر مادر مصنوعی برای حداقل 200 الی 250 جوجه در نظر گرفته می‌شود.
از آنجایی که معمولا دسترسی به تخم مرغهای نطفه‌دار در اواخر بهار و اوایل تابستان امکان پذیر است به منابع حرارتی چندانی برای تولید گرما در سالن احتیاج نمی‌باشد. معمولا برای اعمال برنامه‌های نوری در سالن از لامپهای مادون قرمز استفاده می‌شود. این لامپها باید حاوی پرتوهای نور قرمز رنگ باشد چرا که نور سفید باعث ایجاد مشکلات دگرخواری و کانیبالیسم در سالن پرورش می‌شود.
دانخوریها معمولا بعد از هفته اول باید عموما در مکانهای از سالن تعبیه شوند که نور مادون قرمز مستقیما بر مواد خوراکی نتابد زیرا باعث تخریب ویتامینهای موجود در جیره بخصوص ریبوفلاوین می‌شود. دمای مادر مصنوعی در هفته اول باید 100 درجه فارنهایت باشد و 24 ساعت قبل از ورود جوجه‌های قرقاول به سالن باید دمای مناسب در داخل سالن تامین گردد. نظارت و بازرسی مستمر سالن بخصوص در روزهای اول و دوم ضروری می‌باشد و عملکرد لامپهای مادون قرمز سالن باید بررسی شود.
بعد از هفته اول دمای سالن به تدریج 5 درجه کاهش می‌یابد تا اینکه نهایتا در 85 درجه فارنهایت باقی می‌ماند. بعد از گذراندن 4 هفته پرورش از منابع حرارتی کمتری در سالن استفاده کرد ولی بهر حال توصیه می‌شود که در هر زمان برای پیشگیری از وقوع مسائلی مانند لرزیدن قرقاولها و دیگر مسائل پیش بینی شده، آماده راه اندازی سیستمهای حرارتی موجود در سالن بود. در دوره تخمگذاری قرقاولها دمای سالن در حدود 70 الی 80 درجه فارنهایت توصیه می‌شود
دسترسی به غذا برای جوجه‌های قرقاول از ضروریات انکارناپذیر پرورش می‌باشد. جیره‌های غذایی پرندگان زینتی و یا بوقلمون توسط چندین شرکت تجاری آمریکایی تولید می‌شود که قابل اطمینان و توصیه می‌باشد. جیره آغازین باید حاوی 28 الی 30 درصد پروتئین باشد که برای برآورد احتیاجات این پرنده برای رشد سریع و پردرآوری ضروری می‌باشد. جیره‌های که به شکل کرامبل و خمیری ارائه می‌شوند نتایج رضایت بخشی را موجب گردیده‌اند. اما باید توجه داشت که جوجه‌های قرقاول قادر به مصرف خوراک پلت شده تا سن سه هفتگی نیستند. جیره‌های غذایی قرقاول باید حتما حاوی کوکسیدواستات باشد تا از ابتلا به کوکسیدوز جلوگیری شود.
قرقاولهای پرورشی تمایل به کانیبالیسم و پرکنی یکدیگر را در دوره رشد دارند. این مسئله معمولا هنگام کمبودهای تغذیه‌ای و نبود آب و غذای کافی و دمای مناسب سالن اتفاق می‌افتد. ازدحام بیش از حد جوجه‌ها معمولا در مواقع استفاده از نور سفید در سالن مشاهده می‌شود. وقتی کانیبالیسم شروع می‌شود کنترل آن غیر ممکن است و معمولا تمام تلاشیهای مربوط را باید بر روی جنبه‌های پیشگیری قضیه باید معطوف کرد.
24ساعت قبل اینکه تخم را در دستگاه قرار دهید از یخچال یا جای خنک بیرون اورده و کنار دستگاه قرار دهید تا با دمای دستگاه یک هوا شود و سپس وارد دستگاه کنید.در ضمن کثیفی تخم ها را باید با دستمال یا سیم ظرفشویی نرم پاک کنید سپس در دستگاه قرار دهید گفته باشم که به هیچ وجه نباید تخم ها را بشویید ولی اگر بعد اینکه تخم ها را از یخچال بیرون اوردید و بدنه ی تخم ها کمی خیس شد و چگالی رخ داد ان را با دستمال کاغذی پاک کنید و بگذارید تخم ها با دمای بیرون دو هوا شوند به مدت 24 ساعت.
زمان جوجه شدن تخم 24 روز تا 26 روز است.جوجه قرقاول به محض خارج شدن از تخم بند ناف ان از تخم جدا شده و دارای افت فشار بوده باید با اب قند از ان پذیرایی کنیم جوجه ها را در کارتون قرار داده در اوایل روزهای اول و لامپی در ان قرار داده تا از گرمای ان استفاده کند و احساس سرما نکند.لامپ را طوری قرار دهید که جوجه ها زیاد احساس گرما نکنند تا همدیگر را نوک نزنند چون ژن وحشی گری در انان وجود دارد و با گرمای زیاد عصبی شده و نوک زنی میکنند.اگر شروع به نوک زدن کردن باید فاصله لامپ را از کارتون بالاتر برده.

گونه‌های قرقاول در ایران

قرقاولهای ایران همه از یک گونه‌اند ولی با توجه به پراکندگی جغرافیایی و تفاوتهای ظاهری برخی آنها را به 4 زیر گونه تقسیم می‌کنند:
قرقاولهای ارسباران و دشت مغان
قرقاولهای تالش از آستارا تا چالوس
قرقاولهای گلستان از بابل تا گلستان
قرقاولهای سرخس و حوالی رودخانه مرزی هریرود
نگهداری قرقاول در منزل و باغ
پرندگان زینتی از تنوع رنگ ،جثه و زیبای ظاهری خاصی برخوردارند که بعضی از گونه ها صدای دلنشینی هم دارند,علاقمندان زیادی که عاشق پرندگان زینتی و طبیعت هستند این پرندگان را در منزل یا باغ نگهداری می کنند.
نگهداری پرندگان جنبه روانشناسی هم دارد
افرادی که در منزل پرنده یا حیوانات اهلی دیگر نگهداری می کنند،از روحیه شاد و حس مسولیت پذیرتری برخوردارند و هر وقت که احساس افسردگی یا روزمرگی کنند در کنار حیوانات اهلی خود و با توجه کردن به آنها سریع تغییر روحیه می دهند و حس خوبی پیدا می کنند و این مربوط به انرژی و مغناطیس مثبت و آرامشبخش موجود در طبیعت و حیوانات هست،که پرندگان از انرژی مثبت بیشتری برخوردار هستند.
و صد البته پرندگان و حیوانات همگی آزاد آفریده شده اند و در طبیعت جلوه زیباتری دارند که باید از انقراض و نابودی آنها محافظت کرد تا نسل های بعد ما این فرصت رو داشته باشند، این موجودات زیبا را مشاهد کنند.پرندگان زینتی دو گونه کوچیک جثه مانند ،مرغ عشق،قناری،سهره ،طوطی سانان و غیره و بزرگ جثه مانند،قرقاول،طاووس و ماکیان زینتی دیگر هستند.
به هرحال از هر نوع که باشد،برای نگهداری در منزل و باغ ،نیاز به توجه دائم،تغذیه مناسب لانه و محیط مناسب،پیشگیری و درمان بیماری و موارد دیگر دارند.
برای نگهداری قرقاول ،طاووس و ماکیان زینتی در منزل یا باغ می توانید از قفس های با ابعاد 2*2 یا 6*4 یا حتی بزرگتر استفاده کرد که ارتفاع قفس ها هم از 2 تا 3متر می توان درست کرد،نوع دیگر قفس ها می توان دو طبقه درست کرد که طبقه پایین بزرگتر و طبقه بالا تفکیک شده و برای جفت زدن و تخم گذاری استفاده کرد،یا طبقه پایین پرندگان بزرگ جثه و طبقه بالا برای پرندگان کوچیک جثه در نظر گرفت.
در قفس می توان چند نژاد مختلف از قرقاول و ماکیان دیگر با هم در یکجا نگه داشت ،البته لازم به ذکر می باشد ،در فصل بهار و شروع جفت گیری قرقاول ها جفتی باید از هم جدا شوند وگرنه به همدیگر آسیب می رسانند ،مخصوصأ نژاد معمولی (آمریکایی) که خوه وحشی تر دارند و دو نر رو با هم یکجا نمی شودنگه داشت که ممکنه همدیگر رو بکشند و به پرندهای دیگر هم حمله کنند.
در کل برای نگهداری یک جفت قرقاول باید قفس 2*1/5 با ارتفاع 2درست کرد که به ازای یک نر می توان دوماده نگه داشت.
داخل قفس هم می توانید ازکنده خشک شده درختان، سنگ و حوضچه استفاده کرد که حالت طبیعی تری داشته باشد.کف بستر هم می توانید با ماسه یا کاه پوشاند.
موضوع بعدی تغذیه قرقاول و ماکیان زینتی هست،که از اهمیت زیادی در سلامتی و ظاهر پرنده دارد، باید توجه داشت ،گندم یا ذرت به تنهایی برای قرقاول و دیگر ماکیان کافی نیست چون گندم و ذرت فقط انرژی زا هستند و درصد پروتئین کمی دارند،
دان قرقاول باید از پروتئین بالای برخوردار باشه،که بهترین دان ،دان پارس با پروتئین 18% هست
دونه مخلوط،سبزیجات ،مولتی ویتامین در ماه دو یا سه بار به مدت سه روز در آب به پرنده داده شود.
محلول ویتامینه هر هفته می تونیددر آب به پرنده بدهید، سفیده تخم آبپز و سیب زمینی ،نان خشک و باقیمانده برنج پخته همه مکمل غذای هستند،و می تونید به پرنده بدهید.
نکته مهم دیگر بحث بیماری، درمان و پیشگیری قبل از بیماری در نگهداری قرقاول و ماکیان زینتی هست که دان مناسب،محیط بهداشتی و موارد دیگر از اهمیت زیادی برخوردار هست.
کسی که تصمیم به نگهداری پرندگان زینتی مانند قرقاول و طاووس رو در منزل یا باغ خود دارد،باید هم اطلاعات کافی از بیماری ها و داروها داشته باشد و هم پکیچ داروهای مورد نیاز را پیش خود داشته باشد.

پرورش قرقاول در منزل و باغ برای کسب درآمد

قبل از پرورش باید به موارد زیر توجه داشت.
تجربه و تحقیق در زمینه پرورش، نگهداری،بیماری و بازار فروش .
میزان سرمایه برای شروع ،رشد و مکان کسب و کار.
برای شروع در تعداد کم شروع کنید،مثلا 30 یا 50 قطعه (جوجه)
مشخص کردن تعداد مولد برای پرورش.
هزبنه دان ماهیانه و سالانه محاسبه شود.
اندازه سالن یا قفس ها ،اتاق جوجه کشی،قفس جوجه ها،محوطه آفتاب گیر برای پرورش تعیین شود.
نکات بهداشتی .
و موارد دیگر..
برای پرورش قرقاول گوشتی یا معمولی (آمریکایی،پاکستانی و هلندی ) می توانید یک قفس یا سالن 30متری به ازای هر نر 3ماده در نظر گرفت.
قفس بزرگ یا سالن ،مخصوصأ قفس جوجه های بالای 1ماه بایدبه محوطه آفتاب گیر متصل باشد، سقف توری و آفتاب گیر هست.
در تعداد کم می توانید قفس جدا گانه 2*1/5 با ارتفاع 2 برای هر 1نر با 3ماده درست کرد،مثلا 10 قفس برای 10 نر با مادهاش..
برای پرورش قرقاول تزیینی نیاز به سالن تقریبأ 20*6 یا 10*6 بستگی به تعداد مولد نیازه که سرپوشیده هست،با قفس های ردیف کنار هم که در ابعاد 2*1/5 در دو طرف سالن و راهرو وسط.
به ازای هر 1نر تزیئنی 2ماده ..
برای شروع بهتر از جوجه شروع کنید.
جوجه قرقاول نژاد معمولی و گوشتی اول فصل برای سال دیگه و فصل بهار آماده بهره برداری هست.
نژادهای آمریکایی-پاکستانی-هلندی همه گوشتی هستند،و با هم می توان پرورش داد.
برای محاسبه دان مصرفی:
برای یک قرقاول روزی 50 گرم دان در نظر بگیرید،
مثلا 50 عدد قرقاول مولد روزی 2/5کیلو مصرف دان دارد،که در یک ماه 75 کیلو و در سال
900 کیلو دان مصرف هست،
اگر قیمت دان حدود کیلوی 1700 در نظر بگیریم،
900×1700=1.500.000
تومان هزینه دان سالیانه 50 قطعه قرقاول از دوماه تا یکساله هست.
هزینه خوراک جوجه یک روز ،دارو و غیره هم مدنظر داشته باشید.
هزینه آب و برق و نیروی کارگر هم باید درنظر گرفت..
در کل اگر بخواهیم یک طرح توجیهی و اقتصادی برای پرورش قرقاول در محیط منزل یا باغ مان در نظر بگیریم به عبارت زیر هست.

طرح توجیهی برای پرورش قرقاول( تعداد 50 قطعه در زمینی به مساحت 100تا500 متر)

1-هزینه ساخت قفس یا سالن 30متری یا 50 متری ، قفس های جداگانه به تعداد10تا 20 قفس2*1/5- اتاق جوجه کشی- محوطه آفتاب گیرو موارد دیگر..
2-هزینه خرید مولد یا جوجه.
3-هزینه تجهیزات (دان خوری-آب خوری-دستگاه جوجه کشی و موارد دیگر.
4-هزینه مکان پرورش .
5-هزینه های پیش بینی نشده (آب،برق، نیروی کارگر-دان و موارد دیگر.

نحوه جوجه کشی از قرقاول در منزل و باغ

یکی از اهداف نگهداری قرقاول پرورش و گرفتن تخم نطفه دار برای جوجه هست که می تواند جنبه اقتصادی داشته باشد.
برای علاقمندانی که در منزل یا باغ قرقاول نگهداری می کنند این سوال پیش می آید که چگونه می توانم از قرقاول هایم جوجه بگیرم و تکثیر کنم؟
در این مقاله به طور خیلی ساده و روان در مورد جوجه گرفتن و تکثیر قرقاول و دیگر پرندگان زینتی بزرگ چثه در منزل یا باغ برای دوستان توضیح داده شده است.
قرقاول های مولد باید حداقل دوماه قبل از فصل تخمگذاری در بستر و قفس قرار داده شوند تا هم به محیط جدید آشنا شوند و هم آماده جفت گیری در فصل بهار باشند.
بهتره در فصل جفت گیری در قفس پرنده چوب،جعبه یا راه فرار برای ماده نگذارید چون بعضی از مادها تمایل به جفت گیری ندارند و امکان اینکه تخم بدون نطفه بگذارند هست.
به ازای یه نر سه ماده درقفس در نظر بگیرید،چون نرهای آمریکایی در روز به دفعات زیادی جفت گیری می کنند و واسه یک ماده تک،تحمل این همه جفت گیری نیست و بعد از مدتی برای استراحت تخمگذاری را متوقف می کند،
برای نژادهای زینتی دوماده یا یک ماده هم کفایت می کند.
در زمان تخمگذاری تغذیه مناسب جهت قوی کردن مولدها صورت می گیرد،دادن مولتی ویتامین و محلول AD3E می تواند در نطفه داشتن تخم ها تاثیر داشته باشد،در فصل تخم گذاری به قرقاول ها کاهو ندهید،چون طبع سرد دارد و تخمگذاری را به تعویق می اندازد.
بهتره که از قرقاول های سرحال وجوان تر برای تخم گذاری استفاده شود.
بعد از شروع تخم گذاری تخم ها رو جهت نگهداری در دمای 10تا15درجه نگه دارید و سعی کنیدبیشتر از 8روز نشه تا درصد نطفه پایین نیاد.
در منطقه های گرم و فصل گرما برای نگهداری تخم می توان از یخچال های قدیمی استفاد کرد و تخم ها رو در پایین یخچال که دما مناسب تر هست نگهداری کنید
طریقه دیگر برای نگهداری تخم ها استفاده از جعبه های کاچوبی یا جایخی هست،درون جعبه یک بطری یخ زده آب بگذارید ،تخم ها رو در جا تخم مرغی قرار دهید و روزی دوبار تخم ها رو با دست بچرخوانید.
بعد از جمع آوری تخم ها رو در دستگاه یا زیر مرغ کرک بگذارید.
قرقاول در بستر کرچ نمی شود و اگر هم کرچ شوداحتمال اینکه بعد از چند روز روی تخم ها بلند شود هست.
و اینکه قرقاول کرچ بعد 13یا 15تا تخم دیگه تخم نمی گذارد و از نظر اقتصادی هم بصرفه نیست.
زمان جوجه شدن قرقاول معمولی 24 روز هست،نژادهای زینتی مانند بلژیکی,لیمویی و لیدی 22 روز و نژاد سیلور 26 روز هست.
بعد از اینکه جوجه ها از تخم درومدن باید آنها رو به روش مصنوعی و با استفاده از مادر مصنوعی (لامپ)بزرگ کرد.
جوجه ها باید سریع به بستر مناسب که از قبل باید آماده شود انتقال داده شود.
اتاقی با دمای حداقل 25درجه مناسب هست ،جوجه ها در جعبه یا گارد قرار داد می شوند، جنس جعبه می تواند از چوب یا یک کارتن 80*1 با ارتقاع 40سانتی باشد و برای گارد هم از جنس کارتن پلاست استفاده کرد که مناسب تر هست .
با بزرگ شدن جوجه ها فضای نگهداری هم بزرگ تر می کنیم.
برای گرم کردن جوجه ها از لامپ 60 وات پشت جیو ه ای رنگ قرمز استفاده می شود و در تعداد بالا از لامپ جیو ای 250 وات استفاده می شود.
کف بستر هم می توانید از یک کهنه یا پوشال استفاده کرد.
به هیچ وجه از مقوا یا سرامیک استفاده نکنید چون پاهای جوجه قرقاول حساس هست و آسیب می بینند.
از اونجا که جوجه تازه به دنیا اومده تا 24ساعت از زرده تخم مادر استفاده می کند نیاز به آب ودان ندارد.
بعد از 24ساعت آب قند به جوجه ها بدهید و بعد دان مخصوص جوجه استارتر به جوجه ها بدهید که بهتر به صورت نم شده یا کمی خیس باشد.
لامپ مادر باید تا 10روز به طور شبانه روز روشن باشدو بعد از 10روز فقط شب ها و زمانی که دما پایین هست روشن شود دمای مناسب برای هفته اول 37درجه هست که می توانید از یک ترموستات برای تنظیم دما استفاده کنید.
لامپ رو وسط جعبه یا گارد به فاصله 20 سانت نگه دارید و با بالا و پایین شدن دما بستر لامپ رو بالا یا پایین ببرید.
زمانی که جوجه ها از لامپ فاصله می گیرند،یعنی دما زیاد هست و باید لامپ رو بالاتر قرار دهیدو زمانی که جوجه ها روی هم انباشته می شوند،یعنی دما پایین هست و باید لامپ را پایین تر قرار دهید.
هر چند روز کمی مولتی ویتامین در آب جوجه برای تقویت بریزید.
هر هفته 3تا5درجه از دما کم کنید تا به 24درجه برسد.
این روند تا یک ماه ادامه دارد و بعد از یک ماه جوجه ها نیاز به لامپ ندارند و برای رشد به محیطی که آفتاب گیر هست انتقال داده می شوند.
دان هم به صورت پلیت به جوجه ها داده می شود.
در این زمان برای پیشگیری جوجه ها از بیماری ها و مقاوم تر شدن آنها واکسن نیوکاسل یا سه گانه به صورت زیر پوستی در ران یا سینه جوجه زده می شود که حتمأ از افراد وارد کمک بگیرید.

قرقاول لیمویی

قرقاول نژاد لیمویی در اواسط قرن بیستم توسط دانشمندی به نام پرفوسور جی جی پرورش و تکثیر یافت.
•خصوصیات نژادی:
قرقاول لیمویی با ظاهری شبیه به قرقاول چینی(بلژیکی) است با این تفاوت که در جنس نر تمامی بدن با رنگ زرد لیمویی تا مایل به سفید پوشیده شده و طوق گردنی به رنگ طلایی و طول بدن در حدود ۱۰۰ سانتیمتر است و جنس ماده به رنگ سفید شیری با رگه های ریز طوسی در بدن است. در دوجنس نر و ماده پاها و منقار به رنگ زرد می باشد. این نژاد قرقاول بسیار مقاوم بوده و به راحتی نگهداری و تکثیر می شود. نژاد لیمویی جهت نگهداری در مناطق شرجی و معتدل و بارانی مناسب است.
در قرقال طلایی زرد(لیمویی) توانایی جفت شدن و زاد و ولد با دیگر نژادهای قرقاول و دیگر ماکیان را دارد.
محل نگهداری:
برای نگهداری از قرقاول نژاد لیمویی محلی مسقف و با روشنایی مناسب به مساحت حداقل 10 متر مربع با بستری پوشیده شده از پوشش مناسب مانند خاک دستی ، شن و ماسه و کاه و کلش مناسب می باشد.
نکته: پاهای قرقاول ها بسیار حساس بوده و برای جلوگیری از خراب شدن و کج شدن پای قرقاول ها باید از بستر مناسب در محل نگهداری آنها استفاده کرد ، همچنین بستر مناسب از قرقاول ها در برابر رطوبت محافظت می کند.
تغذیه:
قرقاول لیمویی را می توان با انواع دانه غلات ، دان صنعتی ماکیان ، دانه پارس ، کنسانتره ، پلیت قرقاول و انواع سبزیجات
تازه تغذیه کرد.
سن بلوغ:
سن بلوغ در این ماکیان ۱ الی ۲ سالگی است.
زاد و ولد:
در محیط های طبیعی و باز در نیمه دوم فروردین و اردیبهشت ماه صورت می گیرد. تعداد تخمها در هر دوره 20 الی 25 عدد است و زمان در آمدن جوجه ها از تخم در حدود ۲۲ الی ۲۳ روز هست.

قرقاول لیدی آمهرت

قرقاول لیدی آمهرت در سال ۱۸۲۸ میلادی توسط حکمران بنگال به نام “آمهرت” به کشور انگلستان فرستاده شد و در دوره حکمرانی ناپلئون بناپارت به کشور فرانسه وارد شده است،
علت نامگذاری آمهرت برای وی هم برگرفته از نام پادشاه بنگال (آمهرت) می باشد.
در ابتدا تنها فقط جنس نر قرقاول لیدی آمهرت وارد بریتانیا شده بود از اینرو اقدام به تکثیر لیدی آمهرت با ماده قرقاول طلایی(بلژیکی) کردند،لذا بسیار معمول است که جنس ماده لیدی آمهرت را با جنس ماده قرقاول طلایی اشتباه گرفته می شود.
به طور کلی هیبرت (نژاد دورگه) قرقاول لیدی آمهرت و طلایی در بین عموم مرسوم است که تقریبا قیمتی در حدود نژاد طلایی (بلژیکی) دارد،ولی قرقاول لیدی آمهرت اصیل دارای خصوصیاتی همچون سینه سفید و تاج دوتیکه قرمز بر روی پشت سر و دم راه راه و گوره خری می باشد.
لیدی آمهرت ماده نیز نسبت به قرقاول طلایی ماده، بزرگتر به همراه رنگ کمرنگ قرمز بر روی سر، پاها به رنگ سبز و یا مایل به خاکستری است. در صورتی که پاهای قرقاول چینی(طلایی) به رنگ زرد می باشد.
قرقاولهای نژاد لیدی آمهرت بومی کشورهای چین و جنوب غرب آن، میانمار و شمال میانمار و تبت هستند ولی به صورت مصنوعی در بریتانیا، نیوزلند تا هاوایی رها سازی شده و بومی گردیده است.
محل نگهداری:
بستری پوشیده ازخاک دستی،یا پوشال چوب،یاماسه یا مانندآن،تا دربرابر رطوبت مسون باشد.
حدقل فضا برای نگهداری یک جفت با توجه به طول دم حداقل 4متر مربع به بالا باشد و با ارتفاع 1/5.
تغذیه:
درطبیعت انواع حشرات ،میوه های گوشتی،سبزیجات و گیاهان است،در اسارت بهتر است جیره قرقاول نسبت به ماکیان دیگر مانند مرغ،غنی تر و با درصد پروتئین بالاتری باشد،به خصوص در فصل زادو ولد، دونه پارس،سبزیجات،مولتی ویتامین و ویتامینه ها.
سن بلوغ و زادو ولد:
سن بلوغ 2سالگی هست و با شروع فصل بهار در دوره بین 15 تا20 عدد تخمگذاری می کنند،که زمان لازم به درآمدن جوجه بین 22 تا24 روز است.

قرقاول طلایی

نام علمی قرقاول طلایی(Chryslphus pictus) است.
پرنده ای با جرات است اما مشاهده آن در طبیعت کاری دشوار است.شب ها معمولا بر روی درختان می خوابد.
خصوصیات ظاهری:
طول بدن جنس نر قرقاول طلایی بین ۹۰ الی ۱۰۰ سانتیمتر بوده ،معمولاً در این نوع ماکیان طول دم دو سوم از طول بدن نر را تشکیل میدهد. نرها به رنگ سرخ بلوطی گردن به رنگ نارنجی و تاج به رنگ زرد طلای می باشد. در جنس نر این ماکیان جهش رنگی زیادی وجود دارد,که حاصل جفت خوردن با قرقاول لیدی می باشد.
رنگ بدن در جنس ماده به رنگ خاکستری بوده و در دو جنس نر و ماده رنگ پا و منقار به رنگ زرد است.
فصل جفت یابی در محیط طبیعی اواسط فروردین و اردیبهشت ماه است. سن بلوغ ۱ الی ۲ سالگی می باشد و تعداد تخمگذاری در هر دوره ۸ الی ۱۲ عدد می باشد. در اسارت 20 تا 25 عدد،مدت در آمدن جوجه ها از تخم ۲۲ الی ۲۳ روز بعد از خوابیدن ماده بر روی تخمها می باشد.
پرنده ای مقاوم بوده و به راحتی قابل تکثیر می باشد از این رو بهترین گزینه برای افراد مبتدی است.
محل نگهداری:
جهت نگهداری از قرقاول طلایی نیاز به فضای محصور و پوشیده با بستری پوشیده شده از شن و یا خاک دستی ،کاه و غیره ، به ابعاد حداقل 10متر مربع می باشد. همچنین بهتر است در صورتی که فضای نگهداری محدود و کمتر از ابعاد ذکر شده است ،سقف محل نگهداری ۱/۵ متر در نظر گرفته شود تا از جست و خیز ، پرزدن و پرواز پرنده و برخورد با دیواره های محل نگهداری و آسیب دیدن پرهای پرنده جلوگیری شود.
نکته: حتماً از بستر مناسب و طبیعی در محل نگهداری قرقاول ها استفاده شود زیرا پاهای این ماکیان بسیار حساس است.
تغذیه:
در محیط طبیعی قرقاول طلایی چینی از انواع دانه ها و حشرات و میوه های تازه و سبزیجات تغذیه می کند در اسارت نیز می توان از انواع دانه ها و غلات ، دانه صنعتی و ذرت خورد شده و پلیت مخصوص قرقاول و کنسانتره بهره برد.

قرقاول سیلور

قرقاول سیلور ماکیانی مقاوم در برابر بیماریها و انواع شرایط آب و هوایی می باشند. این نژاد قرقاولها به راحتی تکثیر می شوند و بسیار اجتماعی می باشند از این رو نگهداری از آنها آسان است.
مشخصات ظاهری:
رنگ پرهای بدن جنس نر قرقاول سیلور در نواحی قفا ، پشت و دم به رنگ سفید همراه با خطوط سیاه است و پرهای نواحی شکم ،سینه ،گلو و تاج به رنگ سیاه است. پوست صورت و آویزه های گوش به رنگ سرخ است. جنس ماده نسبت به نوع مذکر از جلای کمتری برخوردار است و به رنگ تیره و قسمت پشت به رنگ قهوه ای به همراه خطوط راه راه موجی سیاه و سفید در زیر شکم می باشد.
محل نگهداری:
جهت نگهداری از یک جفت قرقاول سیلور حداقل به فضایی محصور با بستری پوشیده شده از موادی مانند: کاه و کلش ، خاک دستی و سبوس و… به ابعاد ۱۰ متر مربع نیاز است.
ارتفاع مکان نگهداری 1/5 در نظر گرفته شود تا از پر زدن و پرواز پرنده و برخورد پرنده با دیواره های محل نگهداری به علت محدودیت فضا جلوگیری شود.
سن بلوغ و تکثیر:
بلوغ سال دوم هست،ولی در سال اول هم شروع به تخمگذاری می کند.
تعدادتخم در سال بین 20 تا35 است و دوره جوجه کشی(تبدیل تخم به جوجه 26روز می باشد.
تغذیه:
در محیط طبیعی قرقاول سیلور از انواع دانه ها و حشرات و میوه های تازه و سبزیجات تغذیه می کند در اسارت نیز می توان از انواع دانه ها و غلات ،دان با پروتیئن بالا، مولتی ویتامین و ویتامینه ها بهره برد.

مدیریت تغذیه در قرقاولهای گوشتی

بیشتر پرنده های وحشی برای حفظ بقا در طبیعت نیازمند عکس العمل و فرار سریع از دست دشمنان خود هستند و لازمه فرار از دست دشمنان سبک بودن وزن بدن انهاست . و لازمه سبک بودن مصرف به اندارزه و پرخوری نکردن انها می باشد . قرقاول هم چون یک پرنده وحشی میباشد و بیشتر اوقات زندگی خود را در بوته زارها می گذراند و قدرت پرواز دائمی را ندارد برای سبک وزن بودن همیشه در حد رفع گرسنگی خود غذا مصرف می کند و از انباشت غذا در چینه دان خودداری می کند.
دسترسی به غذا برای جوجه‌های قرقاول از ضروریات انکارناپذیر پرورش می‌باشد. جیره‌های غذایی پرندگان زینتی تقریبا شبیه جیره بوقلمون می باشد. جیره آغازین باید حاوی ۲۸ الی ۳۰ درصد پروتئین باشد که برای برآورد احتیاجات این پرنده برای رشد سریع و پردرآوری ضروری می‌باشد. جیره‌های که به شکل کرامبل و خمیری ارائه می‌شوند نتایج رضایت بخشی را موجب گردیده‌اند. اما باید توجه داشت که جوجه‌های قرقاول قادر به مصرف خوراک پلت شده تا سن سه هفتگی نیستند. جیره‌های غذایی قرقاول باید حتما حاوی کوکسیدواستات باشد تا از ابتلا به کوکسیدیوز ( میکروارگانیسم های مولد بیماری در طیور وحیوانات میتواند منشا باکتریایی، ویروسی، انگلی یا پارازیتی وحتی قارچی داشته باشند. در این میان کوکسیدیوز جزو بیماری های انگلی تک یاخته ای میباشد و مبارزه با کوکسیدیوزاز مسائل مهم دامپروری ودامپزشکی است ، این بیماری با اسهال وتورم روده در طیور خود را نشان میدهد وبه جز کوکسیدیوز کلیوی غازها، کوکسیدیوز طیور اصولا روده ها را مبتلا میکند ) جلوگیری شود
یکی از مشکلات پرورش دهنده های قرقاول در ایران سختی تهیه جیره 28% میباشد که در صورت نبود می توان از جیره 24% به مدت 2 ماه اول پرورش از ان استفاده کرد . اما باید توجه داش که استفاده از جیره 28% در ماه اول پرورش مدت پرورش قرقاول را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد (حد اکثر در مدت 4 ماهه قرقاول به رشد کافی رسیده وقابل ازاد سازی یا قابل کشتار میباشد) . اما به دلیل مشکلاتی که در تهیه جیره 28% وجود دارد به ناچار می توان از جیره 24% به مدت 2 ماهه اول استفاده کرد ولی مدت پرورش ان حدود 1 یا 2 ماه بیشتر می شود.

دانخوری جوجه

دانخوریها معمولا بعد از هفته اول باید عموما در مکانهای از سالن تعبیه شوند که نور مادون قرمز مستقیما بر مواد خوراکی نتابد زیرا باعث تخریب ویتامینهای موجود د‌ر جیره بخصوص ریبوفلاوین می‌شود. ظروف آبخوری و دانخوری، حتی الامکان باید از جنس پلاستیک باشد زیرا در برابر خمیدگی یا شکستگی مقاوم بوده و به سهولت می توان آنرا تمییز نمود. ظروف دانخوری جوجه ها در چند روز اول باید پهن و سینی مانند باشد تا براحتی بتوانند به خوراک دسترسی داشته و همچنین پنجه های خود را با به هم زدن دان تقویت نمایند. اما با بالا رفتن سن جوجه ها باید از ظرف کشیده و دهن باریک جهت جلوگیری از ضایعات و هرز رفتن خوراک استفاده نمود. در کنار ظروف دانخوری، برای هر ۵۰ جوجه باید ۲ تا ۳ ظرف آبخوری را تعبیه نمود.

 

راحتی پرورش قرقاول

هر قرقاول گوشتی بالغ ( مثل قرقاول امریکایی و سبز و سفید ) در طول روز به طور میانگین 50 گرم غذا مصرف می کند. چون سیستم چینه دان قرقاول مثل مرغ و اردک توانایی انباشت غذا را ندارد و قرقاولها بیش از نیاز روزانه به هیچ عنوان نمیتوانند غذا مصرف کنند.
به طور مثال اگر یک پرورش دهنده 100 عدد قرقاول داشته باشد و در دانخوریهای محل پرورش 50 کیلو غذا بگذارد قرقاولها تا 10 روز از این غذا استفاده میکنند و تا این مدت نیازی به سرکشی و حضور دائمی و مراقبت و رفتن به داخل قفسهای محل پرورش نیست. و این ویژگی مثبت پرورش قرقاول باعث می شود پرورشدهندگان در کنار پرورش شغل دیگری را نیز تجربه کنند.اصولا پرورش قرقاول برای پرورش دهنده به عنوان شغل دوم و درامد اول شناخته می باشد.

فواید خوردن گوشت قرقاول و خواص درمانی

گوشت قرقاول بسیار لطیف و سفید رنگ و در میان گوشتها شبیه گوشت بوقلمون جوان و البته بسیار نرم تر و سریعالهضم است و دارویی خوب برای تولید خون و مقوی برای هوش است.گوشت قرقاول منبع خوب فسفر ” مس” روی” اهن”سلنیوم و سرشار از ویتامینهای B۱ B12 و ۶ B میباشد. و وجود این عناصر معدنی و کمیاب موجب شده که برای بیماریهایی چون آسم، تشنج، فشار خون، ضعف اعصاب، ناراحتی‌های روانی، عقب‌افتادگی جسمی ، آلزایمر و وسواس و سنگ کلیه و بیمارن سرطانی دارویی معجزه اسا و مورد تجویز بسیاری از پزشکان می باشد.

 

 

بدون برچسب

مطالب مرتبط

تخم نطفه دار قرقاول سیلور 25000 تومان | تخم نطفه دار
تخم نطفه دار قرقاول لیدی 42/000 تومان

دیدگاهی بنویسید

طراحی سایت ، طراح وب طراحی سایت ، طراح وب